Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak mevsuk, esnek ve hoş bir binada olmalı, balkı bir aromaya ve muntazam yanmayı katkısızlayacak kanatıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf arı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten mualla miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler bile biraşırı uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet tamam bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada dilsiz maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. eksiksiz hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve içime amade biriktirmek içindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim mefkûre rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında içilen bir puro mefkûre rutubet bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu rutubet bileğerleri bile kimisine göre oldukça şayeste ve içilebilir en birinci sınıf bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken farklı bir şahıs bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir ayar olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet ayrımı arasında gidip gelmeden cemi aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğçalışmaimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu rutubet bileğerleri neyi bileğçalışmatirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna mevsim ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en kazançlı ayar bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül vasati 6 ay içerisinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine kurulu bu cümle sıcaklıktan müstakil olmadığı için belli başlı bir mevsim içerisinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor süresince rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca lüks sıcaklık bileğçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet kıymeti hazırlamak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ayar iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz mualla rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in kesiksiz ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en kazançlı opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Tün gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mualla rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.